Weekend Freedom Machines


 


Topics Topics Edit Profile Profile Help/Instructions Help Member List Member List Register for Account Register for Account  
Search Last 1|3|7 Days Search Search Tree View Tree View Clipart Clipart  

L120 Transmission fluid question

Weekend Freedom Machines » John Deere Lawn Tractor and Late Model Garden Tractor Forum » Late Model GT Technical Forum » L120 Transmission fluid question « Previous Next »

  Thread Last Poster Posts Pages Last Post
  Start New Thread        

Author Message
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Cody luttrell
Member
Username: Lutt3
IL
Registered: 10-2011
Post Number: 96
Posted on Tuesday, August 27, 2013 - 6:15 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP    Move Post (Moderator/Admin Only)

Mike,
How is the trans doing still? need to do the same to a L120 and was just wondering how it has lasted for over a year.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Mike Kowtko
Member
Username: Mikesjd317
PA
Registered: 11-2005
Post Number: 91
Posted on Thursday, June 14, 2012 - 6:14 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP    Move Post (Moderator/Admin Only)

Thanks for the reply's. I just got my L120 back together. I ended up taking the trans out and emptied out all the fluid. Got a little over 2 qts out. Fluid was very dirty and almost black. Taking the trans out was very easy to do. I put Mobile 1 15W50 synthetic back in and it works great. It's a little faster than it was but the big thing is it now makes it up the hill with out stopping even when it's warm. Before I changed the fluid I would get 20-30 min of cutting before having to stop because it wouldn't move any more. For under $20 I think this was well worth trying.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Mark Friedrich
Member
Username: Bleed_green
IA
Registered: 8-2010
Post Number: 10
Posted on Thursday, June 14, 2012 - 4:28 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP    Move Post (Moderator/Admin Only)

I just put the 5W-50 synthetic oil in the Tuff-Torque K46 tranny in my LA150 and it made a world of difference. I bought it for $500 from the JD dealer with this problem ... would start getting sluggish after about 30 minutes of mowing. It only has 220 hours on it. However, if you just do a simple search on the internet there are posts about how to fix it all over the place...not sure why the JD dealer didn't just fix it themselves. Option 1 is to put the 5w-50 synthetic oil in it to prolong the life and Option 2 is to replace the hydro pump and motor for a couple hundred bucks. I opted for #1 because my wife broke my other 2 mowers and I needed it quick and the oil only cost me about $30. She just mowed our whole 4 acres with it the other day with out any problems so option 1 seems to be working out just fine for now. Probably won't last forever, but at least I can put off replacing the hydro pump and motor for a while. Here's a link to the Tuff Torque procedure for changing the oil ...

https://www.tufftorqservices.com/EnvEEdefault/FlatHTML/TechInfo/ttcoil/pdfs/cc%20K46%20K57%20T40%20MODELS%20WITH%20INTERNAL%20RESERVOIR%20CHECKING%20&%20%20ADDING%20OIL.pdf

I would not recommend putting a new transmission in it. Why spend $700 for a new tranny when you can fix it for <$200 worth of parts? They are all readily available from Tuff Torque.
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Roger Henning
Member
Username: Woodpecker41
WI
Registered: 3-2002
Post Number: 7258
Posted on Tuesday, June 12, 2012 - 6:52 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP    Move Post (Moderator/Admin Only)

I would call your JD dealer service manager and ask what they use and if they have found anything that helps ailing transmissions. You might be surprised with the help they can provide. If you do an internet search on Google for K46 fluids I have seen a bunch of recommendations. Are you sure your tractor has a K46 as a lot of them had K40Js in them. Roger
Top of pagePrevious messageNext messageBottom of page Link to this message

Mike Kowtko
Member
Username: Mikesjd317
PA
Registered: 11-2005
Post Number: 90
Posted on Tuesday, June 12, 2012 - 4:04 pm:   Edit Post Delete Post View Post/Check IP    Move Post (Moderator/Admin Only)

I have an L120 that has trans problems. I know most of these 100 series did. Mine has almost 400 hrs on it and gets really slow when it gets hot and pretty much won't move until I let it cool down. I know the only real fix for this is to get a new k46 or swap in a K66 but I don't have the cash right now so I would like to try putting fresh fluid in. Does anyone know what kind of hydraulic fluid these trans take? Do I have to use the John deere trans fluid? I have a pump and got most of the fluid out already. Thanks for any help.

Add Your Message Here
Post:
Bold text Italics Underline Create a hyperlink Insert a clipart image

Username: Posting Information:
This is a private posting area. Only registered users and moderators may post messages here.
Password:
Options: Enable HTML code in message
Automatically activate URLs in message
Action:

Administration Administration Log Out Log Out   Previous Page Previous Page Next Page Next Page